Wortels geven je stabiliteit om te groeien en op te laden.

Welke voeding heb jij nu nodig? Wil jij groeien of liever eerst opladen?

Vier stappen om te overwinteren

 1. Vind een oefening die jou helpt om bij jezelf te komen.
 2. Stel prioriteiten, wat is voor jou nu belangrijk om je energie aan te geven?
 3. Heb het VERTROUWEN om los te laten waar je nu geen energie in wilt steken.
 4. Misschien wel de belangrijkste! Wat heb jij nodig om bij jezelf (terug) te komen en te  blijven?

Ter inspiratie deel ik graag met je wat mij helpt, omdat ik jou ook een winter gun waarin je kan opladen en daar van geniet.

1. Waarom vind ik “bij jezelf komen en zijn” zo belangrijk? 

Je hoeft niet meer je best te doen om terug te komen bij jezelf en je beweegt ook niet tegen de stroom in. Als je leeft vanuit jouw kern, met jouw stroom mee, dan zijn het vaak als vanzelf dingen die jou gemakkelijker afgaan. Rondom je eigen as bewegen als het ware, kost minder energie. Denk maar aan de sportschool; om een stabiel lichaam te hebben moet je een sterke core hebben.

We hebben allemaal onze patronen en gebeurtenissen in ons leven die ons van onze kern vandaan halen. Laten we dit even jouw lek noemen. Als je bewust wordt van een lek kan je waardevolle inzichten verkrijgen. Zo kan jouw lek, jouw beste vriend worden. Met haar of zijn kennis weet zij of hij precies wanneer jij in de buurt komt van een energielekkende situatie. Het ALARM punt is herkenning in dit geval. Je begeeft je op glad ijs en schakelt een stappenplan in om weer dichter bij jezelf te komen (en op te laden) .

Als je steeds sneller herkent dat je weg bent bij je zelf, dan kom je ook sneller terug. Zo heb je steeds minder stappen nodig en dat scheelt weer energie. Dus zorg dat je antwoorden hebt op de volgende twee vragen:

Stap 1. Hoe kom je dichter bij jezelf?

Stap 2. Hoe maak je het comfortabel om bij jezelf te blijven?

2. Prioriteiten stellen geeft een richting.

Sommige bezigheden kun je best eventjes laten, die komen wel weer een andere keer. Denk maar aan het zinnetje “nu even niet”. Wat mag echt jouw volledige aandacht krijgen de komende drie maanden? Je kan niet altijd alle ballen hoog houden, dus welke krijgen even pauze of worden helemaal weg gelegd?

3. Heb het VERTROUWEN om los te laten waar je nu geen energie in wilt steken.

Ik haal vaak steun uit de natuur. Deze keer neem ik het overwinterproces van de boom als wijze raadgever. De boom trekt zijn sappen terug om zo energie te besparen en de winter te overleven. Er is dan geen voeding meer voor de bladeren, daarom laten ze los. De boom is niet bezig om de blaadjes nog bij hem te houden en hij is ook niet bezig met het loslaten. Hij richt zich op zichzelf om sterk te blijven en de blaadjes laten van zelf los, vol vertrouwen dat de blaadjes vanzelf wel weer komen in de lente, dat is de natuurlijke flow. Als een boom stabiel en groot wil zijn, zal hij diepe wortels in de grond moeten hebben. Die wortels in de grond zijn deel van de voeding. De boom is niet bezig met allemaal ballen hoog houden, hij zorgt gewoon goed voor zich zelf. Zo kan jij ook in jouw eigen kracht gaan staan.

4. Wat heb jij nodig om bij jezelf (terug) te komen en te  blijven?

Wat mij de laatste tijd enorm op viel in mijn praktijk is de opluchting op mensen hun gezicht en in hun lichaam als ik zei “nou dan ga je toch gewoon een week even elke avond na negen uur je telefoon weg leggen” of “ wat als je pas over twee weken weer contact op neemt met die persoon?” Blijkbaar is dat een enorm cadeau wat pas ontvangen wordt als ik daar opdracht toe geef. We leggen ons zelf verplichtingen op die helemaal niet nodig zijn en leven alsof we toestemming nodig hebben om even “me-time” in te schakelen. JIJ MAG JEZELF DAT CADEAU GEVEN! Jij mag zelf kiezen waar jouw energie heen gaat. De consequenties zijn voor jou, waar ben je bang voor?

Je kan het inzicht van jouw goede vriend “ de lek” dankbaar zijn, maar naast een inzicht is er vooral ook voeding nodig. Een vulling, waardoor bij de kern blijven gewoon makkelijker is. Prettig en comfortabel en dan kom je ook niet zo snel in de verleiding om er weg te gaan. Daarom vind ik voeding erg belangrijk, misschien wel belangrijker dan inzichten over de valkuilen en de lek (-; Wat voedt jou?!

Dus in plaats van bezig zijn met alles wat je verkeerd doet en wat energievretend is…WAT HEB JIJ NODIG? Wat kan jij jezelf geven zodat je bij de kern blijft, energie  bespaart en jezelf oplaadt.

 1. Kies echt wat bij jou past, wat voor jouw vriendin yoga is, is voor jou misschien wel een avond dansen en uitslapen.
 2. Wees concreet! En zorg dat het haalbaar is.
 3. Maak voor jezelf een lijst met dingen die jou helpen om op te laden, waar je blij van wordt, intens van kan genieten, noem maar op. Die “dingen” worden jouw gereedschap en kan je erbij halen als je ze nodig hebt.

Ik zal een paar voorbeelden geven die mij helpen om mezelf te voeden:

 • twee dagen in de week ruimte hebben om wakker te worden zonder wekker
 • minimaal elke dag 30 minuten buiten zijn
 • 1 keer per week tijd voor mezelf na het sporten om in de sauna te gaan
 • hele gezonde warme maaltijden maken en tijd hebben om te eten
 • elke dag iets doen wat mij aan het lachen maakt
 • elke dag een moment om mezelf reiki te geven
 • elke dag een moment, zonder to do lijst en telefoon, met mijn dochter!
 • in de winter met een kruik, een kop thee en een goed boek op de bank
 • af en toe een massage nemen

Wat doe jij om jezelf te voeden? Ik deel mijn passie heel graag en Reiki is heel makkelijk te leren. Je kan het lezen in mijn blog. https://www.zensaties.nl/altijd-en-overal-reiki/

Plaats een reactie