Reiki volgens Kyra: Kyra-Reiki

Reiki is naast een alternatieve geneeswijze of paranormale therapie – zo je wilt – ook een manier van leven. De term Reiki is voor meerdere uitleg vatbaar en in de loop der jaren zijn er veel elementen aan toegevoegd. Er is dan ook geen algemene consensus over waar de oorspronkelijke Reiki begint en wanneer er een toevoeging is gestart. Wat is puur Reiki? Dat kan voor iedereen verschillen. Gelukkig maakt dat allemaal niet zoveel uit voor de Reiki-beoefenaar.

De manier waarop ik – Kyra – Reiki toepas bij mijn cliënten en mijn visie hierop

Iedereen doet Reiki op zijn eigen manier

Reiki kan heel persoonlijk zijn en iedere Reiki-beoefenaar kan zijn eigen elementen eraan toevoegen. Ook ik doe dat: ik voeg verschillende elementen toe om mijn eigen heling te bevorderen. Hoe zit dat? Een voorbeeld: een yogaleraar die ademhalingsoefeningen doet én Reiki praktiseert, zal de Reiki anders benaderen dan een psychotherapeut of een Sjamaan die Reiki praktiseert. Iedereen geeft – bewust en onbewust – door wat bij hem zelf het meeste resoneert. Er zijn ontelbaar veel oefeningen en voor degene die aan Reiki doet is het belangrijk om oefeningen te kiezen die werken. Het is dus belangrijk om een oefening te kiezen die voor jou werkt.

Wat te doen als het lichaam weerstand oproept?

Een voorbeeld: denk aan een bolletje wol dat in de knoop zit en dat je wilt ontwarren. Je eerste reactie zou wellicht zijn om te starten bij de knoop. Die moet er immers uit! Maar soms kan het juist helpen, door verderop te beginnen met de draad te ontwarren. Op zo’n zelfde manier kun je ook met energie spelen; als er ergens in je lichaam een verstoring zit kan het soms te veel weerstand* oproepen als je direct op de plek behandelt. Dan is het zinvoller om de energie te **verruimen en van buiten naar binnen te werken, in plaats van meteen naar de kern te gaan.

* Weerstand kan betekenen dat er iets (te) kwetsbaars ligt opgeslagen op een plek in het lichaam. Mensen kunnen op verschillende manieren weerstand bieden. Bijvoorbeeld door met spieren een ‘muurtje’ te bouwen als bescherming, of door ervoor weg te gaan. Weggaan is bijvoorbeeld naar het hoofd gaan, niet meer aanwezig zijn in het lijf en de onmogelijkheid om bij de sensaties te blijven. Daarnaast kan er ook nog sprake zijn van verdoven – met middelen of afleidingen. Dat weggaan en verdoven gebeurt heel veel. Als je iemand behandelt is het erg moeilijk voor de cliënt om weg te gaan; de cliënt kan alleen naar het hoofd om niet te hoeven voelen. Des te meer aanwezig jij bent, des te enger het voor de cliënt is. Geruststelling is daarom belangrijk en het kan ook helpen om te verruimen.

**Met verruimen wordt bedoeld: verruimen met energie. Zo kun je om de kwetsbare plek heen behandelen of erboven; alsof je de knoop van de weerstand, angst, pijn, etc. langzaam uit elkaar trekt en ruimer maakt. Dit doen we zodat de weerstand minder geconcentreerd wordt en er makkelijker een opening kan ontstaan. Lees verder bij ‘deuren openen’.

Wel of niet praten tijdens de behandeling?

Je kunt een Reiki-behandeling op verschillende manieren geven. Bijvoorbeeld in stilte of met een beetje praten. Zelf heb ik hele fijne ervaringen met het ontvangen van Reiki in stilte. Echter, dat kon ik niet direct vanaf het begin. Toen ik zelf nog helemaal niet zo bewust was, gaf ik me weliswaar over, maar nu ik wél bewust ben, geef ik mezelf bewust over. Het klinkt misschien als een nuanceverschil, maar dat is het absoluut niet! Ik zal je een voorbeeld geven. Ik merk het namelijk ook als ik anderen behandel.

Niet praten: de ‘gewone’ Reiki

Stel, iemand zit enorm in zijn hoofd en kan niet ontspannen. Dan kun je op twee manieren gaan werken, waarin het wezenlijke verschil is dat je wel of geen behandelplan hebt. Als ik geen plan nodig denk te hebben, dan praat ik niet veel. Ik zorg alleen dat de cliënt comfortabel ligt en ben zelf volledig aanwezig, oftewel ‘in dienst van de energie en de cliënt’. Zodra ik begin met Reiki te geven, dan vindt Reiki zijn eigen weg. Dat blijft wonderlijk! Iemand gaat liggen, ik geef de afgesproken tijdsduur Reiki en we zien wel wat er gebeurt. Dat is ontzettend mooi!

Wél praten: ‘de bewustwordingsbehandeling’

Daarnaast kun je ook met een plan werken. De reden dat ik dit soms doe, is omdat ik gemerkt heb dat het soms helpt om sneller binnen te mogen komen. Ik zal je uitleggen hoe ik te werk ga en wat ik bedoel met binnenkomen. Ik noem het zelf ‘de bewustwordingsbehandeling’. Hierin combineer ik massage, Reiki en praten. Ik gebruik vooral mijn handen en woorden om deuren te openen. Ik doe dit middels een aandachtige intake vooraf en observatie tijdens de behandeling. Ik laat iemand tijdens het gesprek van tevoren vertellen wat het probleem is en vooral wat de wens is. Vaak stel ik de vraag: ‘Stel dat ik een toverfee zou zijn, hoe wil je dan straks de deur uit lopen?’ Zodra helder is wat de behoefte is van de cliënt, focus ik me daar op. Terwijl ik het intakegesprek voer, let ik op de lichaamshouding en de ademhaling. Ik probeer me in te voelen hoe die persoon in zijn vel zit, waar spanning vastzit, waar meer ruimte mag komen, waar het ‘onbewoond’ is en waar meer warmte en liefde naartoe mag. Alsof je in een donkere kamer van een huis een lichtje aan doet.

Soms is het best spannend wat er in die donkere, dichte kamer verstopt zit! Maar soms is het alleen de angst voor de angst. De ene keer is er een ontlading nodig en de andere keer juist een toevoeging. Na deze observatie laat ik de energie zijn werk doen, maar ik neem de observatie in me op en gebruik die als een rode draad. Ik observeer wat de energie doet met mijn eerdere waarnemingen. Soms wil iemand zijn hart luchten en wordt er iets meer gepraat tijdens de intake. Als dat zo is, dan stuur ik met mijn handen, adem, ogen en aandacht, Reiki-energie naar de cliënt en het proces. Het kan zijn dat er al heel wat ontlading plaatsvindt middels het gesprek, het hardop uitspreken wat er mankeert en middels het in contact zijn met mij. Het komt ook voor dat iemand niet (veel) wil praten, of dat het gesprek niet over de kern gaat. In zo’n geval laat ik de persoon zo snel mogelijk op de tafel belanden voor behandeling.

>> Lees meer over de behandeling op tafel

Tot slot

‘Gewoon Reiki geven’ is iets totaal anders dan alle stappen die ik volg (zie ook het Stappenplan in het volgende blog). Wat ik doe is een persoonlijke Reiki-massage-therapie, gezien door mijn bril. Ik noem het dan ook wel ‘Kyra-Reiki’.

Plaats een reactie