Stappenplan Reikibehandeling of massage

Graag vertel ik je meer over mijn stappenplan Reikibehandeling of massage. In de loop der jaren heb ik door kennis en ervaring een specifieke aanpak ontwikkeld voor mijn massages en Reikibehandelingen.  Benieuwd naar wat je eigenlijk te wachten staat als je op mijn tafel komt liggen? 😉 In dit blog kun je meer lezen over mijn werkwijze en visie.

Een comfortabele start is belangrijk!

De eerste stap van mijn stappenplan Reikibehandeling of massage, is een comfortabele start. Als de cliënt eenmaal op tafel ligt, dek ik hem toe. Het is heel belangrijk voor mij dat iemand comfortabel start met de behandeling. Ten eerste omdat lekker liggen de ontspanning bevordert, maar ook omdat de zorg van de behandelaar een weldadige uitwerking heeft. Betrokken zorg kan al heel helend zijn en iets in werking brengen! Nog even een stapje terug: tijdens mijn eerdere observatie heb ik een behandelplan gemaakt. Het is mij op dat moment al opgevallen op welke plaatsen er deurtjes zijn die als het ware dichtzitten. Ik wil graag via zo’n deurtje binnenkomen, omdat ik denk dat er veel heling te halen is als er een deur open staat. Niet alleen kost het veel energie om een deur dicht te houden, het is ook een afscheiding van een deel van jezelf. Oftewel, een deel waar veel informatie verscholen ligt. Je moet het zo zien: als je een rommelige kamer binnenloopt en vervolgens begint schoon te maken, dan geeft dat vaak inzichten en verlichting, omdat er wat troep weg kan.

De behandeling middels contact maken en het openen van deuren

Ik start de behandeling vanaf de schouders en geef een gevoel door dat ik totaal aanwezig ben bij jou en je lijf. Dat doe ik door wat lichte druk te geven of voorzichtig te aaien. Uiteraard tast ik af wat je prettig vindt en wat voor mij passend voelt. Ik maak eerst vijf minuten contact. Hoe open ik een deur? Door middel van aanraking met mijn handen probeer ik om contact te maken. Ik heb respect voor het lichaam en zal nooit zomaar binnenlopen, want ik wil dat het lichaam de deur zelf open doet. Als ik voor de deur sta, vraag ik toestemming. Ik klop als het ware aan en zeg: ‘Hallo, ik ben Kyra en ik wil graag binnenkomen om jou te helpen; je kunt me vertrouwen, je bent veilig’. In eerste instantie zeg ik dit zonder woorden en als het lichaam daarop niet reageert dan zeg ik het hardop. Ik werk het liefste in stilte, maar soms voel ik dat het nodig is om te weten wat ik doe en wat mijn intenties zijn. Dat geeft extra veiligheid. Ik wil dat mensen zich durven over te geven.

Toestemming krijgen om deuren te openen via affirmaties

Toestemming krijgen om binnen te komen lukt soms ook door middel van affirmaties. Dat zijn gedachten die steeds herhaald worden en zich daardoor gaan manifesteren. Stel dat je een enorm spanningsschild hebt, omdat er een overtuiging vastzit in de trant van ‘ik kan het nooit goed doen’, dan kan het simpele zinnetje ‘goed zo’ enorm helpen. Zodra er dan een klein beetje ontspanning optreedt, zeg ik: ‘goed zo’ en dat meen ik op dat moment oprecht. De dubbele boodschap heeft in dat geval vaak een dubbele positieve uitwerking. De affirmatie voor die persoon zou kunnen zijn ‘ik doe het goed, ik ben goed’. Als dat gevoel echt kan worden toegelaten kan het een enorme rust meebrengen. Zelfs zoveel rust en ontspanning dat de strijdbijl met de kritische stem ‘je kan het nooit goed doen’ kan worden begraven. Je zou de affirmatie ook als een tegenargument kunnen zien van de destructieve overtuiging van de kritische stem.

Stappenplan ReikibehandelingIn het geval van spierspanning: ontspannen en zwaar worden

Een ander punt in het stappenplan Reikibehandeling of massage is de vraag: is er sprake van spierspanning? Dan kan een massagetechniek meestal een oplossing zijn om in contact te komen met het lijf. Maar als de weerstand van de spier erg hoog is, of niet reageert op de massage, dan heeft het eerst geruststelling nodig. Dat kan met Reiki of door middel van vraagstelling. Dan vraag ik bijvoorbeeld iets over die plek. Zodra mensen gaan praten zie ik het lichaam reageren, het onderwerp wordt weerspiegeld en geeft mij op die manier meer informatie. Als het onderwerp voor mij helder is, vraag ik je om in te ademen en zeg daarbij: ‘Adem ruimte in voor jezelf. Met je adem geef je tegendruk en als je uitademt word je zwaar. Het is alsof de tafel een weegschaal is en elke cel gewogen wil worden. Laat je dragen, je hoeft niets te doen.’ Soms herhaal ik dit meerdere malen, tot ik voel dat iemand echt meer in de tafel zakt.

Kijken naar het lichaam als geheel

Persoonlijk zie ik het lichaam als een aantal wegen, maar een ander ziet meridianen, weer een ander ziet alleen spieren en nog iemand anders ziet alleen chakra’s. Die kennis vind ik heel boeiend, maar in het stappenplan Reikibehandeling of massage laat ik dit eigenlijk vaak los als ik bezig ben. Ik kijk naar het geheel, want ik wil dat de energie en spanning gelijk verdeeld zijn. Ik gebruik mijn technieken bewust, maar vaak laat ik Reiki zijn werk doen en laat ik me leiden door mijn handen.

Checken of ik op de goede weg zit

Het belangrijkste is dat ik een cliënt mee krijg op reis; ik check continu of we nog samen in dezelfde trein zitten. Daarvoor moet ik mij aanpassen, want mijn technieken moeten aansluiten bij de persoon in kwestie. Hoe weet ik of het goed aankomt? Meestal volg ik de ademhaling. Als die rustiger wordt zit ik goed. Maar als ik zie dat er meer verkramping ontstaat, dan kan het zijn dat ik een gevoelige snaar raak of de plank missla en zal ik een pas op de plaats moeten maken en de cliënt checken. Dan vraag ik bijvoorbeeld: ‘Wat voel je hier?’ Ik ga niet te veel zelf invullen of uitspreken, want ik wil de regie in de handen leggen van de cliënt. Dat doe ik niet alleen voor de veiligheid en het vertrouwen dat ik daarmee kan creëren, maar ook omdat je de bewustwording mee kan nemen in je dagelijkse leven en zo preventief kan handelen in het vervolg. Ook leer je jezelf zo op een diepere laag kennen. Immers, als je jouw lichaam en zijn reacties kent, heb je heel veel wijsheid in pacht: deze kun je inzetten om gelukkiger te worden.

Een stukje geluk en ontspanning wakker maken

Wat mij opvalt: tegenwoordig is een veelgehoorde klacht dat men teveel in zijn hoofd zit en niet kan ontspannen. Ik zie het vaak genoeg: een cliënt ligt op de tafel en ik geef alleen Reiki, maar de persoon ligt de hele behandeling te piekeren en te denken over wat hij zou moeten voelen en gaat zichzelf vervolgens veroordelen over het feit dat hij niet kan ontspannen, niets voelt en alsmaar ligt te denken. Dit is natuurlijk precies de reden waarom je op de behandeltafel ligt. In mijn visie is het jezelf pijnigen met piekeren hetzelfde als jezelf willen slaan en ik vind het naar om iemand zichzelf pijn te zien doen. Zeker als ik kan ingrijpen met de technieken die ik hierboven beschrijf. Het is mooi als mijn technieken werken, maar het is helemaal mooi als de uitwerking ervan ook nog eens doorwerkt in het dagelijks leven. Mijn doel is om dat stukje geluk en ontspanning wakker te maken en dat mensen zelf weten hoe ze dat kunnen activeren. Ik ben niet op zoek naar cliënten die afhankelijk van mij worden. Wel ga ik met liefde verder op reis met ze. En hoe vaker dit type cliënten bij mij komt, des te eerder belanden ze vol overgave op de tafel!

Bewust worden van wat goed voelt

Een leuke vraag is ook: ‘Waarom gaat het goed?’. Immers, meestal gaan we veel langer door over wat er niet goed gaat of wat ons dwars zit, terwijl deuren vaak makkelijker open gaan als we bewust zijn van deuren die al open zijn. We komen dan in contact met het gevoel dat wij een ‘goed gevoel’ noemen. Als je bewuster wordt van hoe het voelt om gelukkig te zijn, zal je dat gevoel vaker gaan uitnodigen en toelaten. Je wordt er vertrouwd mee en kent de route ernaar toe. Op deze manier wordt geluk een automatische pilootfunctie in je lijf.

Slotnoot stappenplan Reikibehandeling

‘Gewoon Reiki geven’ is iets totaal anders dan dan het stappenplan Reikibehandeling dat ik hierboven heb beschreven. Wat je net hebt gelezen gaat meer over mijn persoonlijke Reiki-massage-therapie, gezien door mijn bril. Ik noem het dan ook wel ‘Kyra-Reiki’. Deze manier van aanpak pas ik ook toe in mijn massagebehandelingen.

Benieuwd naar mijn manier van werken?

Boek dan eens een van mijn massages of een Reiki-behandeling. Ik geef ook introductiebehandelingen als je het een keer wilt proberen.

 

Plaats een reactie

Krijg 10% korting op het online aanbod en ontvang mijn Just Zen It tips!
Klik hier

Dit zal sluiten in 20 seconden