Vragen over Reiki

Reiki is een universele energie, een zuivere vorm van onvoorwaardelijke liefde of levensenergie. Deze energie stroomt door alles wat leeft, bij een verstoring in die stroom ontstaan er klachten. Door middel van handoplegging kan de Reiki worden doorgegeven. Zodra de energie in balans is kan een klacht verdwijnen of inzichten geven over de oplossingen. Een Reiki behandeling is elke keer anders, omdat ook jij elk moment anders bent. Regelmatig krijg ik vragen over Reiki na een behandeling en hier wil ik een paar veelgestelde vragen over Reiki behandelen.

Hoe weet je dat de Reiki goed stroomt?

Als je zelf aan de slag gaat met Reiki, bijvoorbeeld nadat je een Reiki cursus hebt gedaan, kunnen er vragen over Reiki opkomen, zoals: “staat de Reiki aan? Wanneer weet ik dat het goed stroomt?” Meestal moet het wel even op gang komen, hoe vaker je het even gaat doen, des te meer je over jezelf leert wanneer de Reiki aan gaat of aan staat. Ook al voel je het niet, het stroomt wel. Zelf vond ik dit ook heel lastig in het begin; ik wilde tastbare sensaties als bevestiging. In de afgelopen jaren dat ik Reiki beoefen, heb ik gemerkt dat er voor mij bepaalde rituelen zijn waardoor de Reiki sterker lijkt te stromen.

Rituelen om Reiki te laten stromen

Ik zal een paar rituelen noemen, misschien heb je er iets aan:

  • Hardlopen/ stevig wandelen. Hiermee laat ik ‘mijn lijf stromen, zorg ik voor aarding en kan ik spanning afvoeren.’
  • Na het douchen of bij thuiskomst ga ik vervolgens even lekker zitten. Dit maakt meestal dat ik de Reiki stroom gelijk voel.
  • Echt even de tijd nemen voor mezelf, zodat ik kan opmerken wat er gebeurt in de minuten.
  • Of juist “gewoon” handoplegging doen, omdat het soms ook niet lekker (lijkt) te stromen als we te veel ons best doen.

Laatste was ik bij een Reiki workshop en er zat een vrouw achter mij die mij Reiki gaf. Het grappige was dat elke keer als zij mij een vraag stelde, de energie harder ging stromen. Ze was dus even niet zo gefocust op mij en dat hielp enorm. Dit is wat ik bedoel als ik zeg: “dat je er tussenuit moet stappen en de energie zijn ding moet laten doen”.

Hoe kun je Reiki uitnodigen?

In het verlengde van de vragen over Reiki hoe je weet of de Reiki goed stroomt, wil ik graag iets vertellen over hoe je Reiki kan uitnodigen. In wezen is de symbolen gebruiken ook een vorm van de energie uitnodigen. Leren werken met de symbolen heeft te maken met de intenties die erachter zitten als je ze gebruikt en je eigen ritueel en ervaringen van daarvoor. Je kan trouwens pas echt goed met de symbolen werken als je de Reiki-stroom (het licht, de energie) ook kan waarnemen zónder symbolen. Hiervoor is Reiki 2 een super aanvulling; alsof je eerst thee zonder suiker drinkt en daarna mét 😉

In Japan was de oorspronkelijke manier van Reiki – nog voor Usui er Reiki van maakte door middel van handoplegging – meer een meditatievorm die door middel van ademhaling (prana/ki) werd opgewekt. Beseffen dat jij al energie bent en een vuurtje hebt dat je verbindt met de energie om je heen. Zodat je één wordt. Het bewust worden van je eigen energie is iets wat we vaak beschrijven als ‘Reiki ontvangen’, maar er zit ook al energie in jezelf! Hoe meer bewustzijn je creëert in je eigen lijf des te beter zal je de Reiki stroom opmerken. Het echte beginnen en eindigen is net zo simpel als het lichtknopje uit en aan zetten. Aan is aan!

Kun je Reiki combineren met mindfulness?

Het kan goed werken om Reiki te combineren met mindfulness. Mijn advies daarover is blijf dit vooral doen en kijk welke rituelen, patronen bij jou werken. Als het maakt dat je vaker Reiki gaat doen, top! Als je merkt dat je te veel vastzit in je eigen ritueel, doordat je altijd hetzelfde doet, dan is het juist goed om weer eens iets anders te doen (-;

>> Lees ook mijn blog over Reiki en mindfulness

Vragen over Reiki: waar leg je je handen op?

Waar je je handen oplegt bij Reiki, hangt af van je wens of vraag. Wil je puur fysiek je lichaam in het licht zetten? Dan ga je gewoon van boven naar beneden of andersom. De precieze plek maakt niet zoveel uit. Heb je ergens duidelijke klachten? Behandel dan deze specifieke plek zelf. Heb je mentale klachten of problemen? Behandel dan het hoofd.

Heb je bijvoorbeeld last van je darmen of maag, dan behandel je:

  • De plek zelf
  • Rondom de plek, omdat het soms een makkelijkere ingang is dan direct erop.
  • Als je de oorzaak weet van de pijn, dan behandel je de oorzaak. Bijvoorbeeld je hoofd als het door te veel nadenken zou komen.

Denk er hierbij aan om de intentie positief te formuleren: RUST in mijn hoofd, ontspanning in mijn darmen enz.

Plaats een reactie