Wat is “de echte Usui Reiki”?

Geef jij de echte Usui Reiki door?

Een kort antwoord op deze vraag

Usui heeft de beoefening van Reiki, de mindset en de handoplegging een vorm gegeven die voor veel mensen toegankelijk is. De vorm van Usui heeft veel waardevolle Japanse Reiki technieken. Tijdens mijn lessen deel ik met liefde een aantal van deze technieken en een stuk van de Japanse oorsprong van Reiki. Kortom, Usui Reiki is Reiki doorgeven volgens zijn lessysteem.

Een super leuk radiointerview van mijn Reiki vriend en onderzoeker Jojan Jonker, luister hier. Het sluit perfect aan bij wat ik in dit blog uit wil leggen.

Diploma Japanse Jikiden Reiki master
Met Y.Yamaguchi van Jikiden Reiki
Een langer antwoord & mijn reactie

Toen ik net begon met Reiki werd ik regelmatig getriggerd door de vraag of ik echte Usui Reiki doorgaf, mijn onzekerheid en nieuwsgierigheid werden wakker. Ik ben een vrije Reiki master zoals ze dat noemen, iemand die niet aangesloten is bij één stroming. De Master waar ik de meeste lessen heb gevolgd is ook een vrije Master: Mary Vermeulen.

Mede door mijn nieuwsgierigheid en onzekerheid én het feit dat ik tijdens mijn opleiding om Master te worden vier anderen Reiki Masters moest bezoeken, ging ik op zoek naar wat “echte” Reiki is en koos ik Masters die wel aangesloten waren bij een vorm van Usui Reiki. Ik startte mijn zoektocht: wat is nu precies Usui Reiki? Ik kwam erachter dat ik al heel veel technieken van Usui gebruikte, alleen was ik er nu bewuster van wat de filosofie achter die technieken was. Het meeste heb ik daarover geleerd in Japan.

Laten we voor het gemak echte Reiki onderscheiden in twee delen:

  1. Het theoretische gedeelte van Reiki. Waar het lessysteem van Usui onder valt.
  2. De Reiki energie.

De energie staat los van de verschillende uitingen, vormen van toepassingen, effecten en theorie. Deze energie wordt op verschillende manieren doorgegeven en onderwezen.

Mary Vermeulen en Kyra Walhof
Mary Vermeulen en Kyra Walhof

Mijn vertrouwen als space holder

“Echte Reiki is wanneer de pure Reiki energie door iemands lichaam stroomt en ook zo puur wordt doorgegeven aan iemand anders. Die persoon geeft in mijn ogen ‘echte Reiki’ door.”
Met pure Reiki energie bedoel ik: vol compassie en oordeelvrij, ontvangen en overgeven aan dat wat wil bewegen en ontstaan. 

Ik zie dit proces als het creëren van een sacred space en dat mijn vertrouwen een space holder is zodat ik mij kan overgeven aan iets wat verder gaat en groter is dan de controle en wens tot sturing van mijn geest en de bekende weg. 

Om deze space te creëren voor je eigen beoefening en tijdens een behandeling zijn er talloze technieken. Over het algemeen is volledige overgave en oordeelvrij zijn een grote uitdaging, maar eenmaal behaald een prachtige staat van zijn die doorwerkt bij alles wat je doet in je leven. 

Het lessysteem van Usui Reiki

De lesstof van Usui is in eerste instantie gevormd door hem, in zijn plaats, situatie en tijd. Samen met een leerling van hem, de heer Hayashi, die arts was, is de lesstof aangepast. Ik denk dat Usui zelf ook nog zoekende was welke vorm het beste werkte, aangezien er verschillende vormen van lesmateriaal zijn gevormd. De meest gebruikte vorm is doorgegeven door Hayashi en zo is de kennis van leerling op leerling overgebracht. Usui heeft na zijn start van zijn Reiki school vrij kort lesgegeven, tot zijn dood. Ik ben van mening dat Usui na meer ervaring met Reiki en lesgeven de lesstof nog een andere vorm had kunnen geven, zeker als hij ook aan Westerlingen les had gegeven. Usui wilde dat Reiki verspreid zou worden over de hele wereld en voor iedereen toepasbaar en toegankelijk was. Hij slaagde hierin, omdat de energie dankzij zijn lessysteem, voor iedereen vrij benaderbaar is, omdat het ongebonden aan een geloof is.

Ik zie de wens van Usui als toestemming om de Reiki lesstof op een manier aan te dragen dat het toegankelijk is voor meerdere mensen. Het gaat mij om jouw verbinding met jezelf, het leven en de energie en dat iedereen vrij is om zijn weg daarnaartoe te vinden.

Nu bijna 100 jaar later is Reiki verspreid over de hele wereld en in verschillende vormen doorgegeven en dat zal de komende jaren ook zo zijn, maar de Reiki energie zal altijd dezelfde zijn.

Een mix van al mijn leraren & een vleugje van mezelf

De leraren over wie ik het meeste heb gelezen en die in de lijn zijn van Usui, zijn leerlingen van de heer Hayashi. Ik heb les gehad van twee van zijn leerlingen, beide gaven anders les en beide zeggen dat zij de enige echte Usui Reiki door geven.

Er zijn meerdere stromingen  ontstaan uit dezelfde leraar, waaronder de stromingen Jikiden Reiki en Reiki Usui Shiki Ryoho.

Ik heb van beide stromingen les gehad en vooral op de kern gelet, het gemeenschappelijke. Die kern geef ik in mijn lessen door. De verschillende methodes zie ik als meerdere wegen en ingangen naar dezelfde bestemming. Alle kennis die ik verzameld heb in de afgelopen jaren gebruik ik om mensen precies dat aan te kunnen dragen wat bij ze past. 

Wat voor een leraar goed werkt of wat hij/zij goed over kan brengen, zal vaker in het licht staan. Er is zoveel lesstof, mensen hebben minder tijd dan dat er lesstof is, daardoor zal het altijd maar een deel zijn wat je doorkrijgt.

Ik behandel in mijn lessen 1/3 theorie en 2/3 van de tijd gaat naar (zelf) behandelingen waarin je de theorie juist zoveel mogelijk loslaat, uit je hoofd gaat en je overgeeft aan de energie. De energie van Reiki tijdens een behandeling ervaren is de ware magie van Reiki voor mij, elke behandeling heeft iets magisch.

Twee boeken die mij hielpen bij mijn Reiki zoektocht

1. “Dit is Reiki” van Arjava Petter. Het boek bevat veel informatie over de Japanse Reiki technieken en hij legt veel uit over de achtergrond.

Met Frank Arjava Petter in Japan
Met Arjava bij in het geboortedorp van Usui
JoJan Jonker en Kyra Walhof
Diepte gesprek over Reiki en boek van Jojan Jonker

2. De boeken van Jojan Jonker vond ik moeilijker te lezen, omdat ze wetenschappelijk zijn opgebouwd en Engelstalig, maar zeer zeker mega boeiend en informatief.

Meer vragen en mijn antwoorden kun je vinden op de FAQ pagina. 

Plaats een reactie