Whatever you do, just zen-it

Misschien heb je ‘m al op Facebook voorbij zien komen: mijn kikkertje. Hij staat bij de deur van mijn salon, als een soort groene bewaker in zen-houding. Op Facebook postte ik een prijsvraag: wie heeft de perfecte naam voor deze kikker? Mooie namen passeerden de revue: Kick, Zenzo, Zensu, Zenyo. Zelf mijmerde ik ook mee. Welke naam past nu perfect bij het gevoel dat ik bij dat groene beeldje heb?

De kikker heeft inmiddels een naam. En ik zal jullie uitleggen waar die naam vandaan komt. Daarvoor neem ik jullie terug naar juni 2014. Ik werd toen met nog zo’n 25 anderen ingewijd in de Japanse Reiki vorm; Jikiden. Maar hoewel ik eerst heel ontspannen mijn eigen inwijding afwachtte, sloeg dat vredige gevoel plotseling om in piekeren. Zelf was ik een Westerse master, en leerde mensen dus Reiki technieken die bij de Japanners heel anders zijn. Daar werd ik onzeker van. Was ik wel een goede master? Die gedachte slokte mij zo op, dat ik totaal niet meer in contact was met het gemeenschappelijke van beide tradities: de Reiki stroom. Ik was me totaal niet meer bewust van die heerlijke energie die ik had gevoeld, voordat ik opging in het piekeren. Na die realisatie werd ik wakker uit mijn ‘pieker-flow’. Mijn oog viel op een vitrinekast, waar een beeldje in stond van een kikker die in exact dezelfde positie zat als ik. Ik kreeg inwendig de slappe lach. Die kikker herinnerde mij eraan dat lol hebben in de dingen die je doet heel belangrijk is. Ik was veel te serieus bezig! Bewustwording en in het nu zijn, is voor mij de definitie van ‘zen’. Mét een vleugje humor. Waar Nike de leus: ‘Just Do It’ voert, is het soms veel slimmer om niet te doen, maar even te ‘zennen’. ‘Whatever you do, just zen-it’.

Blond mok ZensatiesTerug naar Amsterdam. In mijn praktijkruimte prijkt sinds enige tijd een schilderijtje van mij in de stijl van Blond Amsterdam aan de muur. Een van mijn Reiki-studenten maakte deze afbeelding als dank voor de Reiki-cursus. Toen ik de echte afbeelding tegenkwam op Blond-mokken, bestelde ik deze meteen en liet de toevoeging ‘just zen-it’ erbij schilderen. Terwijl ik thee dronk, dacht ik na over de naam van de kikker. Ik keek naar de mok, en het kwartje viel. Die kikker heet gewoon ZEN-IT! Overigens heeft Zenit nog een betekenis: het is het hoogste punt van de hemel recht boven de waarnemer. Ik geloof namelijk dat de energie om ons heen uit het universum komt. Bij een Reiki-inwijding komt die energie ook vanuit de hemel recht jouw kruin in. Dus zo komt mijn kikker aan zijn prachtige naam. Tsja, dat maakte mij wel de winnaar van m’n eigen prijsvraag. Maar het gaf me wel een goede reden om dit mooie verhaal te vertellen.

Plaats een reactie