Over Zensaties

Zensaties voor balans

Over Zensaties:

Zensaties is een warme plek midden in Amsterdam centrum, in de Jordaan. Het is een veilige haven waar mensen thuis kunnen komen in zichzelf en opladen. Rust, gastvrijheid, respect en hygiëne staan hoog in het vaandel.
Met “Just zen it” bedoel ik een staat van zijn, waar jij jouw eigen rustpunt in jezelf hebt gevonden, ongeacht de omstandigheden om je heen. Bij Zensaties kan je inspiratie vinden om de “Just Zen it staat van zijn” te bereiken d.m.v. massages, Reiki, vrouwencirkels, educatie op het gebied van gezondheid en spiritualiteit. Met een boeddhistische, Sjamanistisch en Chinese geneeswijze element.

Ik draag veel zorg en liefde voor het pand en zoek gelijkgestemden ondernemers die ook op het gebied van een gezonde lifestyle mensen willen ondersteunen. Samen bloeien en groeien in het “Just zen it nest” en elkaar versterken.

Over Kyra
Ik ben Kyra (1984) en een gediplomeerd en ervaren NGS-sport en ontspanningsmasseur, Reiki master en hardloop instructeur.
Lees meer

Zensaties op locaties
Ik kom uw team ondersteunen, via workshops, body coaching of massages. Neem contact op om een offerte aan te vragen of een kennismakingsgesprek in te plannen.
Lees meer

Zensatie locatie behandelkamer Zensaties locatie Amsterdam Yoga Amsterdam en Reiki in Amsterdam bij Kyra - Zensaties

Ruimte te huur
Ik verhuur de ruimte graag aan collega’s die ook anderen willen inspireren op het gebied van gezondheid, spiritaliteit en educatie/ coaching
Lees meer

Zensaties locatie Amsterdam Yoga Amsterdam en Reiki in Amsterdam bij Kyra - Zensaties

Blog
De afgelopen jaren heb ik al vele blogs geschreven over Reiki en massages. Voor meer informatie en inspiratie.

Lees meer

FAQ

Reiki

1. Wat is Reiki?

Het Japanse Reiki teken bestaat uit 2 delen, waarvan het bovenste staat voor REI (universeel/universum) en het onderste gedeelte staat voor KI (energie). Reiki is levensenergie. Het deel KI in Reiki, wordt in het Chinees Chi genoemd en in India | Sanskriet spreekt men van prana. Het is geen techniek of methode. 

Reiki is geen geloof. Het. Reiki kent geen geloof of vorm van religie. De manier waarop het wordt doorgegeven aan anderen is wel een methode. 

De healings methode heeft zijn roots in Japan. Reiki betekent in het Japans  “Universele Levensenergie”. Het woord universeel geeft het eigenlijk al aan, Reiki is voor iedereen toegankelijk. Doordat de roots van Reiki in Japan liggen heeft de filosofie een boeddhistische kern en is het zeker spiritueel van aard, maar er is geen geloof of geloofssysteem voor nodig om reiki te leren gebruiken.

De grondlegger Mikao Usui wilde dat de technieken voor iedereen beschikbaar zijn.

Reiki is een methode om energie op te nemen uit het energieveld voor jezelf of voor anderen. Reiki ondersteunt het zelfgenezend vermogen van lichaam en geest. Op fysiek vlak ondersteunt het je immuunsysteem en op geestelijk vlak zorgt de energie ervoor dat je innerlijke kracht sterker wordt, waardoor je beter in je vel komt te zitten, wat weer effect heeft op je gezondheid.

2. Hoe "werkt" Reiki?

Tijdens “het werken” met Reiki wordt er verbinding gemaakt met (Reiki) de Universele levensenergie door de kruin te openen, de Reiki het lichaam in te laten stromen en verbinding te maken met de energie. Reiki wordt vervolgens via de handen doorgegeven door handoplegging op het fysieke lichaam of door de handen er iets boven te houden. 

Iedereen is van nature (vanaf geboorte) in staat om energie uit het energieveld op te nemen. Dat vermogen wordt door verschillende oorzaken in meer of mindere mate gehinderd, waardoor we niet meer in staat zijn voldoende energie op te nemen. Oorzaken hiervoor zijn verschillend en worden ook vaak blokkades genoemd.
Vaak heeft het met persoonlijke ervaringen en een bepaald gecreëerde levenswijze en overtuiging te maken. Reiki zorgt ervoor dat het vermogen om energie op te nemen hersteld wordt waardoor je de energie beter kunt opnemen. Belangrijk is vooral jouw eigen intentie om je weer volledig te verbinden met de energiestroom.

Er zijn bepaalde meditaties die kunnen helpen om de energiestroom in jouw lichaam te verhogen Leestip blog: Bubbels van Licht.

3. Hoe werk een behandeling op afstand?

Een Reiki behandeling kan ook plaatsvinden op afstand, zonder dat jij in dezelfde ruimte als de behandelaar bent. Dit wordt een afstandsbehandeling genoemd. De behandelaar maakt verbinding met jouw energetische veld en geeft jouw energie Reiki. Je zou dit kunnen zien als een flinke dosis positieve energie die naar de behandelde gaat.

Iemand Reiki op afstand geven leer je bij Reiki 2. Handoplegging ervaren in iemands nabijheid en met de fysieke aanraking heeft  een ander effect. Aanraking heeft op zichzelf een helend effect en met aanraking en contact lukt het soms makkelijker om aanwezig te zijn in het NU en in het lichaam. Het vergroot daarnaast het lichaamsbewustzijn en zo ook de helende kracht. Energetisch werkt dit hetzelfde alleen gaat het hier meer over de gevoeligheid en vertrouwen van de persoon in Reiki (wil niet zeggen dat als het niet duidelijk wordt ervaren, er niks gebeurd.. de energie stroomt namelijk altijd).

4. Wat kan ik verwachten na een behandeling?

Iedereen is anders en daardoor is de werking van Reiki op iedereen weer anders, maar er zijn in het algemeen een aantal mooie voordelen van Reiki:

 • Brengt ontspanning. 
 • Rust in zowel hoofd en lijf. 
 • Meer energie. 
 • Sterker immuunsysteem. 
 • Leert je de signalen van je lichaam beter begrijpen en daar op in te spelen. 
 • Betere communicatie met je gevoelswereld.
 • Meer gevoel van “geluk”. 
 • Energiebanen, chakra’s en andere functies van het lichaam komen meer in balans.

De effecten die genoemd zijn kunnen of afzonderlijk of tegelijk optreden.

Ons lichaam is altijd in beweging om in balans en een gezonde staat te komen. Als wij die beweging stagneren hebben we daar “last” van. Na een Reiki behandeling wordt de stagnatie opgeheven, het harmoniseren van dit proces heeft tijd nodig. Daarom zeggen we: “de behandeling werkt nog een paar dagen door.”

Dat kan je merken aan je slaap, urine, zweet, stemmingen… van alles. Het hoeft niet zo te zijn, maar schrik niet als er ineens iets anders is dan “normaal”.

Drink regelmatig lauw water en het liefste geen alcohol. Ook kan het voorkomen dat symptomen juist toenemen na een behandeling, alleen zal dat maar voor korte tijd zijn waarna je je beter voelt. 

5. Hoe kan ik mij voorbereiden op een behandleing of een cursus?

Neem van te voren even tijd voor jezelf, doe precies dat wat jou helpt om bij jezelf te komen. Een voorbeeld; een wandeling, meditatie, lekker lang douchen en een avond alleen met jezelf zijn. 

Vorm een heldere intentie, jouw diepste wens, die boven mag borrelen vanuit jouw tenen. Het vormen van jouw diepste wens. “a clear wish” 

Een zuivere wens die komt uit een liefdevol hart vol vertrouwen. Soms hebben we wensen die eigenlijk bedachte oplossingen door angst zijn, alleen dan met een vermomming aan. Of een wens die uit een oud patroon komt.

Een wens vanuit pure liefde voor jezelf is een geschenk voor jouw lichaam. Doe dingen, zoals een behandeling boeken, omdat je van je lichaam houdt en het wilt ondersteunen, niet omdat je van een klacht af wilt

Leestip: Jouw lichaam is jouw grootste fan.

6. Hoe kan ik me thuis voorbereiden op een afstand behandeling?

Maak een helende ceremonie in jouw eigen gekozen omgeving.

Inspirerende hulpmiddelen en benodigdheden voor een comfortabele plek: een dagboek, deken, tissue, een kaarsje, een muziek/begeleide meditatie, een lekkere geur, bloemen en een glas water.

Je hoeft zelf niets te doen om Reiki te krijgen, eigenlijk is het ECHT NIETS DOEN, de beste staat om Reiki te ontvangen. Ontspannen ZIJN en een behandeling aanvragen en dankbaar ontvangen is al genoeg. Paradoxaal genoeg is dit niet altijd makkelijk en vind je het misschien ook leuk om je voor te bereiden. Dan kan je van de afstandsbehandeling een kleine ceremonie maken voor jezelf. Jouw zorgzaamheid bij het creëren voor een heilige ruimte voor jezelf draagt bij aan het openstellen voor de heling. Je zegt daarmee extra JA tegen jezelf. Zie de tijd die je gereserveerd hebt om Reiki te ontvangen als jouw meditatie moment. Terwijl je dieper en dieper naar binnen reist in jezelf, stuur ik van een afstand een grote stroom aan helende Reiki energie naar je toe.

Lees ook de informatie op de website.

Hoe maak je van de afstandsbehandeling een helende ceremonie?

Van te voren:

 • Drink geen alcohol of andere middelen die jouw heldere weten beïnvloeden.
 • Denk na over jouw intentie en hulpvraag.
 • Bereid de ruimte voor net als wanneer je hooggeëerd bezoek krijgt. Verwelkom hem met mooie bloemen, een lekkere geur en wat muziek.
 • Steek een kaarsje aan voor jouw wens & intentie. Daarmee nodig je de energie uit en open je de ceremonie.
 • Creëer een comfortabel plekje voor jezelf waar je niet gestoord wordt. Ga lekker zitten of liggen, net zoals je zou doen wanneer je een fysieke behandeling krijgt.

Tijdens:

Je verstand op nul zetten en volledig opgaan in het moment. “Just zen it”, heerlijk, maar meestal eerder een streven dan werkelijkheid.

Daarom wat meditatie tips:

 • Zie jouw gedachten als wolken in de lucht, geef ze een knipoog als ze voorbij vliegen.
 • Soms helpt het om als een derde persoon, de observator, naar jezelf te kijken. Je eerste persoon is jouw fysieke lichaam en je tweede persoon zijn je gedachten, de zogenaamde “monkey mind”, jouw mentale lichaam. De observator is oordeelvrij. De neutrale insteek van de observator helpt jouw meditatieve staat van zijn, je ontwikkelt een andere kijk op het leven.
 • Je kunt je gedachten kalmeren door je ademhaling te observeren of door een ademhalingstechniek in te zetten. Welke ik zelf erg fijn vind is rustig diep naar je buik ademen en langzaam uit.
 • Het helpt om ontvankelijk en oordeelvrij te zijn. Zie wat je meemaakt alsof je naar een film kijkt. Jouw eigen film die zich openbaart is vaak heel boeiend en heeft veel te vertellen, zo kun je wijze inzichten vergaren en gebeurtenissen verteren en een plekje geven.
 • Je kan in stilte, met een muziekje of een begeleide meditatie zitten. Een begeleide meditatie kan jou helpen een bepaalde focus te hebben. Je richt je aandacht, gedachten, dan op 1 specifiek onderwerp; bijvoorbeeld jouw wens of ademhaling.
 • Na de behandeling bedank je de energie voor wat je ontvangen hebt en sluit je af.

Daarna:

Als je een groot thema behandelt en meerdere behandelingen boekt, dan kunnen de volgende vragen mooi zijn om over te contempleren.

• Wat helpt om meer mededogen te ontwikkelen?
• Waar liggen groeimogelijkheden? Waarin en/of hoe wil ik verder groeien?
• Welke thema’s hebben extra aandacht en heling nodig?

7. Hoeveel behandelingen zijn aan te raden?

https://www.zensaties.nl/reiki/reiki-behandelingen/

Dit is erg afhankelijk van de reden waarom jij voor een behandeling komt. Kom je omdat je toe bent aan ontspanning, dan kan het  zijn dat je 1 keer komt en dan daar  weer een tijdje op kunt teren om vervolgens weer een afspraak te maken wanneer jij daar aan toe bent. Wil jij daarentegen een thema behandelen, dan is het aan te raden om regelmatig te komen. Denk aan 1 keer per week of 1 keer per 2 weken. Dit is meer een diepgaande traject.

Ik kan niet geheel voorspellen of beïnvloeden wat Reiki doet. Je voelt van zelf of je er meer van wilt, als dat zo is zou ik zeker een aantal behandelingen achter elkaar inplannen. Als je graag momenten van meditatie en healing zelf in handen  wilt hebben (letterlijk en figuurlijk), dan is een cursus een aanrader.

8. Welke opties zijn er voor diepgaande processen?

INTENSIEVE BEHANDELING

Wanneer een klacht al een tijdje aanwezig is zal die hoogst waarschijnlijk een diepere betekenis hebben en niet weg zijn na één behandeling.

Dan is een intensief traject van minimaal vier behandelingen in een maand iets wat ik graag met jou aan ga, om zo een maandlang bewust en dieper in te gaan op de klacht. Door de intensiteit van de behandeling krijgt de energie meer kans om weer vrij te kunnen stromen. Er is meer tijd om bewust te kunnen worden, er kan meer aan het licht komen. Omdat behandelingen moment opnames zijn kunnen er verschillende effecten ontstaat en diepere inzichten plaats vinden. Met behulp van Reiki, mijn eigen intuïtie en wat jouw lichaam aangeeft, gaan we naar de kern. Jouw kern!

Samen kijken we wat jij nodig hebt en leren we jouw behoeften kennen. We creëren ruimte voor iets nieuws. Iets nieuws in jouw systeem; lichaam en leven. Zo nieuw dat we het geen vorm geven en niet kunnen bepalen wat het zal worden.  Mijn commitment om met jou te reizen zal er zijn, ga je mee?

Traject A (alleen met Reiki):

Het programma ziet er als volgt uit:

 1. Bewust worden van de angel. Waar ligt de kink in de kabel?
 2. Commitment om wat je dwars zit echt los te willen laten.
 3. Jouw lichaam zal een natuurlijke detox in gang zetten, zodat er ruimte ontstaat voor iets nieuws.
 4. We formuleren een intentie, jouw wens, en geven aandacht, energie en licht aan de delen van jou die willen stralen.
 5. Dit is het deel van het traject waarin we overgeven aan de Reiki en vertrouwen dat de energie ons leidt naar een mooi inzicht en patroon.

Investering van jou:

 1. Nadenken over jouw wensen.
 2. Tijd vrij maken voor jezelf en dit traject. Lees hier wat tips die ik bij een ander ritueel aanraad. 
 3. Vier behandelingen vanaf €280,-.

Traject B (met massage):

 1. Drie behandelingen van 2 uur €599,-

Neem contact op met Kyra  als je vragen hebt of een sessie wilt inplannen.

Houd rekening met een eventuele uitloop en bouw extra tijd voor jezelf in rondom de geplande sessies. Wil je samen wandelen op jouw pad naar “huis”, thuis komen bij jezelf. Lees verder in mijn blog.

8. Wat zijn de top vijf coaching thema's?

 • Zelfvertrouwen & Zelf liefde
 • Fysiek ongemak verlichten en meer energie gedurende de dag 
 • Energie management en handelen naar de signalen van je lichaam
 • Innerlijke rust en ontspanning
 • Bewuster leven en aanwezig zijn in het nu

9. Hoe voelt Reiki?

Als je meerder keren een Reiki behandeling hebt ervaren, leer je de energie kennen en raak je bekend met hoe het voelt. 

Dit is echt een kwestie van ervaren. Als je vaak een Reiki behandeling krijgt leer je de energie kennen en hoe het voelt.

Meestal voelen mensen eerst het effect van de Reiki. De energie zelf voelen is best ingewikkeld, omdat het vrij subtiel is. De Reiki energie is elke keer het zelfde, de effecten en de ervaringen zijn elke keer anders, omdat het moment en de personen anders zijn. 

Heb jij nog nooit een Reiki behandeling gehad? Dan raad ik jou aan om zoveel mogelijk zonder verwachtingen de behandeling in te gaan. Lees ook mijn blog met tips.

Dit zorgt dat je minder in je hoofd gaat zitten en zo de energie over je heen kunt laten komen en het echt kunt ervaren.

10. Met welke klacht kan ik er terecht?

Met alle klachten zou je bij Reiki terecht kunnen. Reiki heeft een intelligentie van zichzelf en weet precies waar het moet zijn in je lichaam. Soms kan een fysieke klacht voor de hand liggend zijn, maar er kan ook iets anders aan ten grondslag liggen en dan wordt dat belicht.

Hou hierbij alleen wel altijd rekening met het feit dat Reiki geen vervanging is voor reguliere zorg (denk hierbij aan medicatie of een traject bij een arts). Reiki is een aanvulling en kan fungeren als versterking om je heling te versnellen.

Reiki is altijd helend, het brengt altijd beweging in jouw energie veld. Wat jij nodig  hebt komt of gelijk naar je toe of het wordt duidelijk wat je nodig hebt. Samen zullen we kijken wat bij je past. Ik verwijs graag door als ik denk dat je ergens anders beter op je plek bent. Het gaat om jou en wat jij nodig hebt.

Populaire Klachten waar mensen voor komen:

 • hoofdpijn
 • piekeren
 • slecht slapen
 • somberheid
 • weinig contact met eigen kracht, blijheid of richting in het leven.

11. Wat kan ik zelf doen om meer zen in mijn leven te creëren?

 • Creëer een eigen plek in huis waar jij je kunt terugtrekken en helemaal tot jezelf kunt komen. Een plek waar je spullen hebt staan waar jij blij van wordt en die jou herinneren aan de intenties die je hebt. 
 • Je hart is een magneet die aantrekt wat jij verlangt. Dankbaarheid is de hoogste frequentie en daarom zou ik regelmatig  een meditatie doen waarbij je uitspreekt waarvoor je dankbaar bent. 
 • Leren mediteren… is een kunst. Mediteren hoeft niet altijd stil zittend uitgevoerd te worden. De kunst is vooral dat je leert te onthechten van sensaties en gedachten. Dit helpt je om met een heldere geest naar jouw pad te kijken.
 • Wanneer je ongemakken voelt in je lichaam werkt bewegen ook erg goed. Denk hierbij aan dansen in je woonkamer op gevoel. Voel hoe je lichaam wilt bewegen, je lichaam weet wat het nodig heeft. 

Leestip: Creeer je eigen Zen tempel.

12. Wat heeft Reiki Kyra gegeven?

Ik ben meer gaan leven in vertrouwen, in overgave en met een diepere verbondenheid in het leven, met mezelf en met anderen. Ik heb een betere communicatie met mijn hogere zelf en het universum. Dat uit zich in de fluisteringen horen, in synchroniciteit, in het gevoel van geluk en enthousiasme, helder zien en in symboliek.

De gebeurtenissen op mijn pad kan ik makkelijker een plekje geven, omdat ik ze als lessen zie om mij op mijn ware pad te brengen of te houden.

Reiki is is geïntroduceerd als handoplegging in mijn leven. De voordelen van handoplegging waren al enorm! Handoplegging is DE manier om Reiki door te geven aan anderen en aan jezelf. De effecten zijn meestal als eerste fysiek te merken en verspreiden zich naar het mentale deel in jouw leven en vervolgens naar alle facetten waar je mee te maken krijgt. Ik hoop jou met de antwoorden op de meest gestelde vragen een beeld te geven van wat Reiki voor iemand betekenen kan. Verderop kunnen je hier meer over lezen.

Dat het rimpeleffect van Reiki zo een invloed had op mijn hele leven en zijn had ik nooit durven dromen. 

Mijn enthousiasme en dankbaarheid is groot en dat deel ik graag.

13. Wat is het verschil tussen een Reiki massag en een Reiki behandeling?

Een Reiki massage maakt een koppeling tussen de twee systemen die gecombineerd een verstekende werking hebben. 

Bij een Reiki behandeling liggen de handen stil op het lichaam en soms iets boven het lichaam (dan wordt het energetisch veld om het lichaam behandelt), deze behandeling is met kleding aan. Bij een massage bewegen de handen en worden er massagetechnieken uitgevoerd en kan er als dat gewenst is olie worden gebruikt op een ontblote huid. Het heeft met een persoonlijke voorkeur te maken, de ene persoon kan diep weg zakken in het lichaam als er juist een aanraking is en er ook gemasseerd wordt en en een ander wilt alleen de Reiki. Ik zelf vind beide prachtig en daarom heb ik een combinatie ontwikkeld.

Een gespannen spier reageert niet altijd met ontspanning als die wordt aangeraakt, soms verstijft de spier juist meer als hij getriggerd wordt door een intern proces. Ik voel goed aan of het weefsel diep gemasseerd moet worden of juist op een andere laag energetisch behandelt mag worden.

De behandelingen bij Zensaties ondersteunen je bij het doormaken van jouw innerlijke processen tijdens het verhogen van je bewustzijn. De behandelingen zijn gericht op jouw emotionele en fysieke triggerpoints, die bevatten lessen en zijn in  mijn ogen deuren naar een diepere laag in jezelf. De aanraking brengt energie met een hoge frequentie over.

Lees meer op de pagina https://www.zensaties.nl/reiki/reiki-massage/

Beide behandelingen zijn gericht op het laten stromen van de energie. De combinatie Reiki en massage is de meest geboekte behandeling bij Zensaties. 

14. Kan je Reiki combineren met andere behandelingen?

JA! Graag zelfs. 

Soms loop je mentaal zo vast, dat de shift naar andere patronen niet van zelf gaat. Therapie is dan raadzaam, welke vorm bij jou past is jouw zoektocht. Reiki zal jou ondersteunen op dat pad van inzicht, verwerken , ontspannen en herstellen. 

MAAR: Reiki vervangt niet deze therapieën. Dus, nooit alleen Reiki i.p.v. de aanbevolen therapie gebruiken.

15. Heeft een Reiki behandeling contra-indicaties of bijwerkingen?

Reiki versterkt het gezonde deel in jou, niet de ziektes. Dat is hoe ik het zie.  

Wil ook niet te veel invullen wat je zou kunnen voelen/ervaren. Raad mensen eerder aan om zonder verwachtingen de behandeling in te gaan. Dit zorgt dat je minder in je hoofd gaat zitten en zo de energie over je heen kunt laten komen en het echt kunt ervaren. 

Reiki kan de beoogde werking van geneesmiddelen ondersteunen en eventuele bijwerkingen verminderen. Geef nooit zomaar medicijngebruik op als je zelf geen arts bent, ga niet zelf dokteren. Zie de Reiki als ondersteuning, niet als vervanging.

Bijwerkingen van Reiki:

 • Afhankelijk van de diepgang van jouw behandeling en proces kunnen er verschillende stadia van heling optreden. Soms ben je heel ontspannen en zak je diep in je lichaam, de behandeling wordt gelijk als verlichtend en prettig ervaren.
 • Een andere keer kan het zijn dat er veel thema’s worden aangeraakt die heling willen. De aspecten in jouw leven en lichaam die heling, transformatie en/of aandacht nodig hebben, kunnen jou onrustig maken tijdens het bewustwordingsproces. Besef dan dat je lichaam aan het opruimen is en plaats maakt voor meer ruimte en licht in jouw systeem. Zie het als een detox; eerst voel jij je wat beroerder maar na een paar dagen zeker beter.
 • Drink na de behandeling genoeg lauw water, de kleur van jouw urine is een goede graad meter om te weten of je genoeg drinkt. Zorg dat je urine een lichte kleur heeft, denk aan de balans, te veel drinken heeft niet een beter effect.
 • Als je veel met Reiki bezig bent, reageert je lichaam sterker op genotsmiddelen, zoals alcohol.
 • Reiki heelt en verlicht, maar brengt ook aan het licht waar verstoringen zitten. Het kan dus bijdragen aan een bewustwordingsproces. Zo kunnen vermoeidheid en oude kwaaltjes bovenkomen. Alles wat onderdrukt is geweest kan opkomen en dat kan zich op verschillende manieren uiten. Schrik hier niet van, het betekent slechts dat je lichaam aan het helen is. Pijn, kou, rillingen, trillen of schokken en transpiratie zijn niet direct redenen tot bezorgdheid. Het lichaam is zich aan het bevrijden.

16. Is het normaal om hoofdpijn te hebben na een behandeling?

Het is niet een standaard verschijnsel, maar komt wel regelmatig voor. 

 • Reiki werkt als een detox, het kan zijn dat spanning uit de spieren verdwijnt en zo een puls geeft aan de schedel en hoofdpijn veroorzaakt.
 • Een reactie van gifstoffen die het lichaam verlaten kan ook soms met hoofdpijn gepaard gaan.
 • Zeker als je veel denkt/ piekert is het heel normaal dat de druk in je hoofd een uitweg zoekt.

17. Kunnen kinderen ook Reiki krijgen en/of leren?

Leestip: Reiki voor kinderen.

Kinderen staan volledig open voor de universele energie van Reiki, een van de redenen waarom ik Reiki geven aan kinderen zo leuk vind. Hun beperkte levenservaring maakt hen ‘puurder’ en ontvankelijker voor Reiki dan volwassen. Het is zo mooi om te zien hoe het kind lekkerder in zijn of haar vel gaat zitten en Zensaties na de behandeling met meer zelfverzekerdheid verlaat.

REIKI BEHANDELING VOOR KINDEREN

De voordelen van Reiki zijn op een kind net zo goed van toepassing als op volwassenen. De energie van Reiki herstelt de harmonie en versnelt het natuurlijk genezingsproces in het lichaam. De behandeling bestaat uit rustige handopleggingen. Door kinderen een Reiki-behandeling te geven wordt hun zelfbewustzijn vergroot. Hun energie gaat weer stromen, waarmee hun ontwikkeling en groei verder in gang wordt gezet.

Cursus vragen

1. Kun je Reiki aan jezelf geven?

Ja, een Reiki behandeling kun je ook aan jezelf geven. Het is heel gemakkelijk en je leert hoe je dit doet tijdens een Reiki 1 cursus (link naar Reiki cursus 1 aanmelden). Het is een bekrachtigend gevoel om een betere relatie te krijgen met je lichaam en de signalen die het geeft te leren begrijpen. Maar ook om het zelfhelend vermogen te kunnen aanspreken door middel van Reiki die via jouw eigen handen stroomt. Tijdens een cursus leer je hoe je verbinding kan maken met de Reiki

2. Wat kun je na de cursus?

 • Jezelf en anderen een Reiki behandeling geven,
 • Je energie bewaken, ook als je anderen behandeld, 
 • De positieve effecten van Reiki integreren in jouw leven, 
 • De signalen van je lichaam leren kennen,
 • Verbinding met jezelf (nog) meer verdiepen,
 • Mee doen met alle Reiki events. 

3. Waarom zou ik kiezen voor een Reiki cursus?

Als je Reiki letterlijk en figuurlijk altijd bij de hand wilt hebben.

Het is een ritueel en een enorme hoeveelheid energie die je tot je krijgt, waardoor je zelf  kan werken aan jouw gezondheid. Je kunt dan leren om zelf Reiki te gebruiken als tool om jezelf beter te leren begrijpen, jezelf op te laden en het vertrouwen in je lichaam te versterken. Je handen zijn je tools en je kunt elke minuut pakken die je ter beschikking staat. In de rij bij de AH, in de file, in de bus of tijdens een vergadering.

Er zijn vier verschillende cursussen:

 • Reiki 1 (fysiek) is een kennismaking met Reiki, je gaat jezelf en wellicht ook al anderen behandelen en je ervaart de werking van Reiki op het lichaam. 
 • Bij Reiki 2 (emotioneel) leer je de symbolen kennen (op afstand behandelen; versterken van de energie; thema’s behandelen). Sommige fysieke klachten ontstaan op emotioneel niveau en dan kun je wel fysiek proberen de klacht aan te pakken, maar dan zal het steeds terugkomen omdat je de angsten/gevoelens niet aanpakt die de fysieke klachten veroorzaken. Hier ga je anderen behandelen en versterk je je intuïtie. 
 • https://www.zensaties.nl/reiki-master-worden/ 
 • Reiki 3A (mentaal) gaat om een stuk verdieping. Denk hierbij aan overtuigingen die ervoor zorgen 
 • Reiki 3B (master) pakt de diepere lagen van je Zijn aan; karmatische thema’s en jouw zielsmissie worden aangeraakt. 

4. Hoe zit een Reiki cursusdag eruit?

Er zijn verschillende Reiki cursussen bij Zensaties, namelijk Reiki 1, 2 en 3. De opbouw van de cursusdagen zijn vergelijkbaar, alleen de inhoud zal verschillen.

 • Dag 1: ontvangen van algemene kennis/ achtergrond informatie en de inwijdingen.
  Bij een Reiki-inwijding wordt er een groot concentraat Reiki samen gebundeld en in één keer doorgegeven. Jouw kanaal voor universele levensenergie wordt “schoongespoeld” en je leert een doorgeefkanaal te zijn. De dag leer je veel oefeningen die passen bij jouw wensen. Ik hou de groep klein zodat er veel persoonlijke aandacht is en ruimte voor opdrachten op maat gemaakt.
 • 1 maand ertussen om thuis de geleerde Reiki methodieken toe te passen op jezelf of een dierbare. Schrijf waar je tegen aan bent gelopen of vragen over hebt op om deze te kunnen stellen op dag 2. 
 • Dag 2: Reiki behandelingen geven en ontvangen staan deze dag centraal. Ook krijg je je laatste inwijding en is er ruimte om vragen te stellen. Deze dag wordt afgerond met het behalen van jouw Reiki certificaat.

5. Ben ik een healer na het volgen van de cursus?

Ik noem mezelf geen healer (genezer), omdat ik mezelf zie als een ‘doorgeefluik’ voor de energie. Daardoor is de eigenlijke healer in mijn ogen, het zelfgenezend vermogen van de reiki-ontvanger. Ik ondersteun het genezingsproces.

De behandelde persoon bepaalt zelf op onbewust niveau wat er met de energie gebeurt en hoeveel energie hij of zij nodig heeft. Dit maakt dat de behandelaar alleen maar een soort tussenschakel is tot het energieveld.

Je kan wel een enorm grote bijdragen leveren aan een helingsproces, als je het zo bekijkt kan je jezelf een healer noemen. 

6. Wat is een inwijding of afstemming?

Tijdens een cursus krijg je een aantal inwijdingen, je zou een inwijding kunnen zien als een shot energie die jouw energiekanaal opent en “schoon gemaakt”. Vanaf dat moment kan je Reiki toepassen, hoe meer je het toepast in je leven, des te meer energie er in jouw systeem komt en je het ook gaat herkennen. 

Tijdens een inwijding kanaliseer ik de Reiki-energie in mijn eigen lichaam, dit is wat ik vaker beschrijf als in dienst staan van de energie. Ik creëer een sacred space om mij heen, in mezelf en bij de ontvanger. Ik ondersteun daar waar ik het nodig acht, door bv een aanraking of andere techniek om het lichaam van de ander te openen voor de frequentie en ruimte te maken voor de stroom.

Je kan het afstemmen ook zien als de juiste radio zender zoeken, ken je dat je draait aan een radio knop om het geruis uit te sluiten en de juiste muziekzender helder door te krijgen.

Jouw bereidwilligheid bepaald uiteindelijk hoeveel energie jij ontvangt en toelaat.

Het afstemmen is een techniek waarbij de leraar (de Reiki Master) als een soort tussenschakel fungeert om jou (weer) beter in contact te laten komen met het universele energieveld.

Na een inwijding ben je een onderdeel van de Reiki community; het energetische netwerk. Je kan dan ook mee doen met allerlei Reiki events

7. Is de Reiki bij Reiki 2 sterker dan Reiki 1?

Kort antwoord ja! Het is next level op meerdere vlakken, je leert meer van de Reiki en je gaat meerdere levels van jouw zijn leren kennen. 

Uitleg:
De inwijding is tijdens elke cursusgraad het zelfde ritueel, er is alleen elke keer een andere deur die geopend wordt/ wil openen.

De heling komt wanneer je er klaar voor bent. Elk moment is anders, net als dat een behandeling telkens anders is, zal een inwijding ook een ander deel in jou raken en wakker maken. Hoe meer je bezig bent met Reiki, des te dieper cirkel je naar binnen. Als Reiki door jouw lijf stroomt zijn er verschillende lagen die worden aangeraakt, die lagen kan je verschillende levels noemen. Er komt steeds meer diepgang in jouw helingsproces, naarmate je meer Reiki en cursussen doet.

Ook leer je bij reiki 2 en 3 symbolen met een betekenis. De intentie heeft een werking op jou en ja zeggen is ja zeggen tegen het proces wakker maken dat bij de intentie hoort.

8. Wat zijn Reiki-symbolen?

Reiki-symbolen zijn hulpmiddelen om de reiki-energie te gebruiken. De symbolen hebben op zichzelf geen waarde. Pas als ze door een gewijde reiki-gever worden toegepast hebben ze effect. De klassieke Usui Reiki maakt gebruik van een drietal symbolen. Ze zijn deels gebaseerd op het Japanse schrijfsysteem, Kanji.

9. Waarom is en groep Reiki beoefenen krachtiger?

Als je samen komt met gelijkgestemde dan voel jij je op je gemak en verdubbelt jouw eigen energie, als je bv met vier mensen bent wordt dat dus nog intenser.

Ik ben een grote voorstander van samen elkaar opliften. Dat is precies wat er gebeurt bij het gezamenlijk beoefen. Denk maar aan het effect van een voetbal wedstrijd met juichend publiek.

Tijdens een Reiki bijeenkomst nodig je samen de energie uit en daarin trek je elkaar omhoog. Daarbij komt dat je jouw wens soms niet eens echt bewust hebt. Door anderen hun ervaring te horen en wensen te delen versterk je dat deel in elkaar. Dit principe werkt ook andersom, daarom is het slim om jezelf altijd in lijn te brengen met jouw eigen hoogste frequentie, zodat je vanuit dat deel in jou kan verbinden met anderen en meer personen en situaties aantrekt die bij jouw hoogste frequentie passen.

10. Reikileraren worden zelf ook ziek. Hoe kan dat?

Reiki is geen wonderpilletje  Ziek zijn hoort bij de cyclus van het leven, het is een manier dat het lichaam zich zelf opschoont en weer een nieuwe balans vindt. De Reiki energie werkt ondersteunend voor ons energiesysteem en ons zelfgenezend vermogen. Reiki brengt je niet het eeuwig leven en het voorkomt niet dat je ziek wordt of dood gaat. De energie ondersteunt je bij ieder proces, zelfs bij een sterfproces. Ik zelf merk wel dat ik veel minder vaak ziek ben, en als ik ziek ben, ik super snel weer beter ben.

11. Is een erkende leraar beter dan een vrije reikileraar?

De kwaliteit van een leraar is afhankelijk van veel factoren.
Hoe is de leraar bijvoorbeeld zelf opgeleid?
Hoe is zijn verantwoordelijkheidsbesef en hoe werkt hij of zij zelf met reiki?
Is reiki in zijn leven geïntegreerd of heeft hij alle cursussen in zo’n korte tijd doorlopen dat hij zelf nog nauwelijks besef heeft van de essentie van de energie?

Het erkend worden door een vereniging geeft over het algemeen geen garantie voor een goede leraar. Belangrijker is om naar de leraar zelf te kijken en bij jezelf na te gaan of de leraar bij jou past.

Net zoals dat aangesloten zijn bij een beroepsorganisatie niets zegt over de kwaliteit van de leraar. Ik ben zelf aangesloten bij de Reiki Cirkel.

12. Is de energie van een master krachtiger?

Reiki is krachtig van zich zelf, hoe meer ons ego opzij stapt en wij de natuurlijke flow volgen en zijn werk laten doen, des te meer effect de reiki heeft. Er is geen energie verloren aan het gevecht met het ego (het sturende en controlerende gedrag van het hoofd: wat moet ik voelen? Ik wil dit en dat voelen”) 

Soms is iemand met reiki 1 in een staat van “ik doe maar wat” dat is vaak juist goed. Open en nieuwsgierig , een observator zonder oordeel over de stroom 

Er zijn ook Masters die bij de titel een bepaalde status willen neerzetten, dat kan juist beperkend zijn in de stroom. 

Bij Zensaties is mijn streven om zo zuiver mogelijk de behandelingen uit te voeren en een kanaal te zijn voor de Reiki en jou en niets van mezelf mee te geven.

De Reiki energie is bij alle 3 de niveaus dezelfde energie. Daarentegen heb je wel meer gevoel gekregen met Reiki doordat je vaak tussen Reiki 1 en Reiki 3 zeker een jaar al  aan het behandelen bent op jezelf en/of anderen. Daardoor groeit het vertrouwen in de kracht van Reiki en durf je je ego die alles wilt analyseren loslaten en vanuit gevoel de Reiki laten stromen.

13. Zijn er verschillende soorten Reiki?

Ik kan hier kort over zijn. Er is één Reiki en geen enkele vorm is beter of slechter dan de ander. Sinds Reiki in de jaren 1970 zijn intrede deed in het Westen hebben de mensen het beeld van Reiki continu aangepast. Daarnaast bepaalt cultuur de context van Reiki. Dit bij elkaar maakt dat Reiki verschillende kleuren en smaken heeft gekregen, nieuwe ingrediënten zijn toegevoegd of verwijderd. Reiki werd steeds in een nieuw jasje gegoten.
Soorten jasjes:

 • Shin-do Reiki
 • Tera-mai
 • Jikiden reiki
 • Shambhala Reiki
 • Kundalini Reiki
 • Karuna Reiki
 • Rainbow Reiki
 • Shin-do Reiki

De verschillende vormen van Reiki, ieder met hun eigen jas, gebruiken alle een andere methode om de reiki-energie te activeren en aan te wenden. Ze hanteren bovendien uiteenlopende technieken en symbolen. 

Het gaat om het doel wat je met (oa) hulp van Reiki kan bereiken. Het is zowel een helende energie als een hulpmiddel voor Reiki-behandelaren om het niveau van bewustzijn verder te ontwikkelen. Laat je bij het kiezen van een Reiki cursus niet leiden door de vorm, maar kies met je intuïtie een Reiki Master waarvan jij denkt dat die jou een stapje dichter bij jouw eigen licht kan brengen.

14. Welke lijn van het Reiki schoolsysteem geeft Kyra door?

Ik geef les vanuit 2 systemen die zijn voortgevloeid uit leerlingen van de heer Hyashi, die zelf persoonlijk is opgeleid door Usui. De twee systemen zijn het Usui Shiki Ryoho systeem (de Westerse traditie) en Jikiden Reiki (de Japanse traditie). Ik geef zelf op een intuïtieve manier Reiki door via handoplegging. Ik ben aangesloten bij de verenging van Reiki Masters, de CIRKEL in Nederland. De Japanse tradities vind ik zeer waardevol en die zal je zeker terug vinden in mijn lessen.

De lesstof is bij beide leersystemen in de basis hetzelfde. Beide systemen geven Reiki door met zachte aanraking door de handen op of boven het lichaam te houden. Alleen de manier van toepassen en bepaalde oefeningen verschillen iets van elkaar.

Ik geef door tijdens een cursus wat ik zelf tot in het diepste van mijn cel ervaren heb. Ik ben nog steeds lerende en daardoor blijven er nieuwe inzichten, oefeningen en lagen van mezelf naar de oppervlakte komen. Het kan best dat ik over een paar jaar een andere manier van lesgeven heb, maar de kern zal altijd de Reiki energie zijn.

Een eigen systeem

Ik heb bij 16 verschillende leraren lessen gevolgd om mij te verdiepen in Reiki. De meeste lessen, informatie en kennis die ik doorgeef, heb ik geleerd van mijn leraar  Frank Arjava Petter, die overigens mooie boeken schrijft die ik aanraadt. Mijn andere leraar in Nederland is Mary Vermeulen, die ook acupuncturist is.

Mijn lesmateriaal is gekleurd door verschillende inspiratie en informatie bronnen, mijn eigen (levens) lessen en ervaringen. Er zijn meerdere helingstechnieken in de wereld en veel die ook met Ki, levensenergie werken. Soms zullen er tijdens mijn lessen ook vormen van yoga, Chinese geneeswijze, Qi gong en ademhalingsoefeningen aanwezig zijn.

https://www.zensaties.nl/reiki-volgens-kyra/#more-1766 lees hier een stukje over mijn manier van Reiki toepassen.

Wat we te leren en door te geven hebben op aarde vormt en stuurt ons op ons pad. We trekken allemaal onze eigen leraren en dus leerlingen aan. Daarom vind ik het belangrijk dat je een leraar kiest die nu met jou resoneert. Iemand bij wie je veilig voelt, die jou inspireert en leert wat jij op dit moment wil leren. https://www.zensaties.nl/wijze-uil-uilskuiken/

15. Hoe intensief heeft Kyra zelf Reiki beoefent?

Ik wilde elk aspect van mezelf en de Reiki ervaren.

De eerste jaren gebruikte ik Reiki voor mezelf en mijn naasten. Later deelde ik het ook met kennissen en dat groeide uit tot een officiële praktijk. Toen ik leraar wilde worden ben ik mij nog meer gaan verdiepen en ook naar Japan gegaan om daar les te krijgen en de roots van Reiki op te zoeken.

De master waar ik het meest intensief mee heb gewerkt en van heb geleerd is Mary Vermeulen. Ik heb sinds 2009 dagelijks Reiki oefeningen gedaan. Ik heb negen jaar lang 2 x per maand een prive sessie gehad en 2x per maand met een groep geoefend. Daarmee wil ik aangeven hoe intensief ik Reiki beoefend heb. Al mijn tijd, geld en aandacht ging naar de beoefening. Ik wilde steeds meer weten en voelen, ik kwam steeds een laag dieper in mezelf en dat vond ik prachtig. De frequentie waarop ik met Reiki om ging is zeker aan te raden, maar niet de standaard. Af en toe Reiki in je leven toepassen is ook fantastisch en altijd nog beter dan helemaal niet.

16. Waarom heb je geen vragen over jouw massages op de FAQ pagina

Goeie vraag!

Over de massages kreeg ik minder vragen, meestal hebben mensen met een interesse voor een massage al ervaring op dat gebied. Daarbij komt dat er over massage al best veel te vinden is op het internet. De pagina’s over de trajecten van Zensaties inclusief massages gaven vaak al een duidelijk beeld op de pagina zelf.

Massages zijn mijn grote liefde, zowel het geven als het ontvangen. Reiki doorgeven is mijn passie. Zeker als leraar vind ik het leuk dat ik iemand echt iets mee kan geven voor de rest van zijn of haar leven. Die passie is zo groot dat ik daar de FAQ aan toegewijd heb.  Wie weet komt er nog een pagina speciaal over massages.

 • Jezelf en anderen een Reiki behandeling geven,
 • Je energie bewaken, ook als je anderen behandeld, 
 • De positieve effecten van Reiki integreren in jouw leven, 
 • De signalen van je lichaam leren kennen,
 • Verbinding met jezelf (nog) meer verdiepen,
 • Mee doen met alle Reiki events.